Boka tid 08-10 99 89

Med rotfyllning bevarar vi så mycket som möjligt av tanden

En tand som skadats, till exempel av en infektion eller tandgnissling, och dött måste rotfyllas. Denna behandling går ut på att rensa ur tandens innehåll för att därefter försegla rotdelen, så att bakterier inte kan få fäste och sprida sig i käken. Tanden används sedan för att göra en restauration, exempelvis pelare och krona, ovanpå.

Ibland är inte orsaken till de besvär som du som patient sökt hjälp för och som kräver rotfyllning som åtgärd självklar. Ett vanligt problem är till exempel tandsprickor. Sprickor finns ofta i tänder som varit med ett tag, och just för att de är så vanliga kan det vara svårt att veta vilken spricka som orsakar problemen. Dessutom syns de vanligtvis inte på röntgen. Inte heller en inflammation som drabbat tanden syns på röntgen. Det bästa hjälpmedlet för att upptäcka en sådan är att provocera med kyla.

Före en rotbehandling kan du eventuellt behandlas med antibiotika för att minska den akuta reaktionen på tandens omgivande vävnad och ta hand om de bakterier som befinner sig utanför tandroten. Generellt försöker man dock undvika antibiotikabehandling på grund av risken för resistens.